donderdag 3 oktober 2013

DAG 04 PAMPLONA -> PUENTE LA REINA

Etappe: Pamplona -> Puente la Reina
Periode: 02 oktober 2013
Afstand: 24,00 km ( totaal: 90,70 km )
Moeilijkheidsgraad: middelmatig
Regio: Navarra
Weer: 27 graden, lichte regen
I-pod: Disclosure, The XX, Woolfmother


De etappe van vandaag werd hoofdzakelijk gekenmerkt door het weer. Bij het verlaten van Pamplona, werden we eerst en vooral eens goed uitgeregend. Onderweg naar de Alto de Perdon, bleef het regenen, tot we aan de klim moesten beginnen. Net voor het stijgen sloeg het weer om naar broeiend heet. Helemaal nat van de regen, vervolgens de zon op zijn best en dan goed moeten klimmen... De liters water zijn nog nooit zo welkom geweest. Ook al is de Alto de Perdon geen duchtige tegenstander, toch is de te leveren arbeid de moeite. MAAR uiteindelijk boven, loont het uitzicht en het standbeeld voor de pelgrim de moeite. Ondertussen is de groep Spanjaarden die we gisteren hebben ontmoet, bij ons komen staan, en al gauw draait de overwinning op de Alto uit op en broederlijk gezang, terugkijkend op de overwonnen Pyreneeën achter ons.
Wederom komt de zon opzetten en wordt het broeierig warm. De struiken beginnen zich stillaan te ruilen voor olijfbomen, maar door de korte begroeiing krijgen we steeds meer zicht op de schoonheid van Navarra.


Stillaan komt Peunta la Reina in zicht. De naam verraadt waar het om draait. Vroeger was hier geen brug. Als de pelgrims van toen de Pyreneeën hal hadden overwonnen en het leven niet hadden gelaten, moesten ze hier de Arga overzwemmen. Door de vele slachtoffers die huer vielen en verdronken tijdens de overtocht, schonk de koningin (Reina) van Navarra hun een brug (Puente). Daarvoor kunne wij moderne pelgrims vandaag alleen maar dankbaar zijn. Echter de brug krijgen we pas morgen te zien, als de Camino Arangones zich bij de Camino de Santiago voegt. Al gauw komt onze herberg in het zicht, en niets te vroeg, want na 8 uur stappen in brandende zon, komt voor iedereen de verfrissing als gegoten. Het uitzicht kan tellen....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten