donderdag 24 oktober 2013

DAG 24 VILLAFRANCA DEL BIERZO -> O CEBREIRO

Etappe: Villafranca del Bierzo -> O Cebreiro
Periode: 23 oktober 2013
Afstand: 27,90 km ( totaal: 620.60 km )
Moeilijkheidsgraad: Man Man Man
Regio: Castilla y Leon, Provincie León -> Galicië
Weer: 13 graden
I-pod: /


Vandaag is de dag van de waarheid. Dé klim naar O Cebreiro. We trekken er vroeg op uit, en bij het eerste ochtendgloren staan klaar om de grand luxe van deze nacht achter ons te laten.


Aan de rand van Villafranca, wijst een pelgrim ons de weg. Hij kijkt bedenkelijk in de richting van O Cobreiro. De voet van de klim ligt nog 19 km van ons verwijderd.


De volgende uren brengen we door in een glooiend landschap. Stilletjes gaan we omhoog. Een 19 kilometer lange opwarming, om ons klaar te stomen voor wat komen zal. Er wordt bijna af niet gesproken. Ik ben met mijn gedachten, vooral bij mijn scheenbenen. Hopelijk houden ze het uit, want het zal purren worden. Af en toe kijken we ook naar boven. Als het maar niet regent, want de beklimming bestaat hoofdzakelijk uit losliggende stenen, en bij nat weer liggen deze er spekglad bij. We trekken verder. Zowel de pelgrims als het landschap zijn gehuld in stilte.

 
Na zes uur stappen staan we aan de voet van de beklimming naar O Cebreiro. Het open landschap pakt samen, en een dicht bladerendek kijkt op ons neer. De klim is zwaar en het zal ons een goede twee uur en een half duren om boven te geraken. De natuur onderweg is wel buitengewoon mooi en de herfst begint stillaan zijn stempel te drukken.Maar eenmaal boven, uitgeput en badend in het zweet, wacht ons de beloning van de dag. We wandelen Galicië binnen. De laatste provincie van onze tocht. Hier wacht Compostela op ons. De mijlsteen geeft vleugels en een laatste kleine klim leidt ons naar O Cebreiro.


Aangekomen in O Cebreiro. Een mens waant zich in klein Ierland. Overal mooi gerenoveerde stenen huizen, en van overal weerklinkt de traditionele galicische muziek. Een geeft een soort kerstmarkt gevoel. De enige bar in het dorp heeft goed te doen, en onze twee Spaanse kompanen die we sinds enkele telkens opnieuw tegen komen, staan in de deuropening. Binnen wordt er geklonken op de overwinning van de dag. Nu houdt niks mij nog tegen (hout vasthouden).Geen opmerkingen:

Een reactie posten