zaterdag 19 oktober 2013

DAG 20 VILLADANGOS DEL PÁRAMO -> ASTORGA

Etappe: Villadangos del Páramo -> Astorga
Periode: 19 oktober 2013
 Afstand: 28,50 km ( totaal: 515,90 km )
Moeilijkheidsgraad: licht, en wonderschoon
Regio: Castilla y Leon, Provincie León
Weer: 22 graden
I-pod: Bill Withers, Half moon men, Headphone,...


'HET 500 KILOMETER PUNT'

Om het met de woorden van de befaamde Bill Withers te zeggen, 'It's going to be a lovely day' (zie youtube), en verdorie het was er één van de mooiste tot nu toe. Deze morgen vroeg vertrokken vanuit Villadangos, omdat we de verloren kilometers van gisteren nog moeten doen. Zodra we het dorp verlaten, komen we terug in de onmetelijke natuur die Castilla y León te bieden heeft. Tot Puente y Hospital de Obrigo, is het nog even die verdomde N120 volgen, die we reeds tegenkomen sinds Pamplona. Het bereiken van de brug kondigt een nieuwe fase in deze etappe aan. Hier bereiken we het 500 kilometerpunt van de Camino.


 Vanaf dan vormt een bomenrij de toegang tot het dorp, en de volgende heuvelvlakte.


Van daar uit worden we voorgesteld aan de eerste heuvelrug, die de eerste tekenen geven van wat ons binnen een aantal dagen te wachten staat onderwzg naar O Cebreirro. Maar eerst is het nog genieten. Een mens zou er bij momenten poëtisch van worden. De energie die ontbrak, na het verlaten van León, is in grotere getalen weergekeerd. Ik berg mijn wandelstokken en ipod op. Vanaf nu is het het geluid van de wind dat mij zal vergezellen.

Achter mij brandt de middagzon in de rug, en voor mij pakken zware regenwolken zich samen, om zich richting León te begeven. De wind baant zich een weg door het wiegende gras en bespeelt de bladeren van de aangrenzende loofbomen als een doorwinterd pianist. Het ruisen van de bladeren is zo rustgevend, dat ik mij er even bij neerzet. De optredende erosie heeft er voor gezorgd, dat de okerkleurende zandgronden in deze regio naar de oppervlakte zijn gekomen. Het kat-en-muis-spel tussen lucht en begane grond, is een must voor het oog.Na een goede 3 uur, komen we aan bij het Crucero de Santo Toribio. van daaruit krijgen we een eerste blik op Astotga. Maar laat u vooral niet verrassen. Als er één ding is waar je rekening mee moet houden op de Camino, is dat alles verder is dan het lijkt. Het zal nog meer dan 2 uur duren voor we de poorten van Astorga bereiken, maar een voorproefje kan nooit geen kwaad.
Astorga is historisch en enorm goed bewaard gebleven. In het centrum slaan dansende popjes, elk kwartier het aankomende uur. De sporen van Unesco zijn opvallend, maar terrecht. Ik geniet nog even van het centrale plein, vanop een bankje, in de ondergaande zon.


Morgen trekken we naar Rabanal del Camino. Een van de laatste etappes voor we terug het zware gebergte intrekken. Maar dat is voor morgen.

1 opmerking:

  1. Dag Pieter-Jan
    Ik kreeg je blog door van je moeder. Ik kom in haar kantoor auditcontrole doen. Zo nu weet je wie ik ben. Wij volgen je tocht nu al een week. Wat een moed heb jij zeg ! Mooie foto's ook zo kunnen we alles goed volgen. Als het nog eens moeilijk gaat, bedenk dan dat er 2 mensen meer voor jou duimen.
    Compostela komt dichterbij hou de moed erin !
    Groetjes Jeannine Ghys

    BeantwoordenVerwijderen