donderdag 24 oktober 2013

DAG 22 FONCEBADÓN -> PONFERRADA

Etappe: Foncebadón -> Ponferrada
Periode: 21oktober 2013
Afstand: 27,00 km ( totaal: 568,80 km )
Moeilijkheidsgraad: middelmatig
Regio: Castilla y Leon, Provincie León
Weer: 15 graden
I-pod: /


Aangezien we gisteren reeds een deel van de klim hebben gedaan naar Foncebadón, wacht ons vandaag na het verlaten van het dorp, bijna onmiddelijk, 1 van de meest karakteristieke punten van de Camino, het Cruz de Hierro. Dit is een overblijfsel van een klasieke milladoiro (mijlsteen). De hedendaagse gewoonte bestaat er uit, er een steen of een voorwerp, achter te laten, welke je sinds het begin van de tocht met je mee hebt gedragen. Ik ook haal mijn steentjes boven, voor de mensen die mij gevraagd hebben om ze daar neer te leggen. Tot nu toe is het een van de meest ingetogen momenten van de Camino. Het is nog duister, en het is muisstil. Ik klim naar boven om ook mijn bijdrage neer te leggen. Mogen ze gelukbrengen.


Van daar uit wordt het dalen tot Ponferrada. Het zag er naar uit dat het een druilerige dag zou worden, maar beetje bij beetje trekt het wolkendek open. Eindelijk klijgen we de bergen te zien, welke tot dan toe in een dichte mist waren gehuld. Nog een laatste klein heuveltje overwinnen naar Collado de las Antennas, waar de pelgrim wordt verwelkomd met een prachtig uitzicht.


De afdalingen zijn lang en zwaar, en bellastend voor de scheenbenen. Deze hebben gisteren goed afgezien tijdens het klimmen. Maar de natuur rondom rond, werk hypnotiserend en de vergezichten zijn de inspanning meer dan waard.


Naar mate we dichter bij Ponferrada komen, hoe meer dorpen we tegen komen. Het valt op dat sinds het verlaten van León, de huizen en dorpen veel mooier en moderner zijn. Deze kant van Spanje, is duidelijk een van de rijkere gedeeltes, wat deze regio te danken heeft aan zijn vele vruchtbare gronden en de nabijheid van de zee. Een van de dorpen die we aandoen is Molinaseca. Schitterend! De oude gebouwen zijn volledig gerenoveerd en het is prettig vertoeven in de doolhof aan kleine straatjes.


Nog negen lange kilometers brengen ons tot in Ponferrada. Het is al laat wanneer we aankomen en het begint terug te regenen. We schrijven ons in, in de Albergue Municipal en zoeken snel een klein restaurantje op, om iets achter de kiezen te hebben. Het begint al goed te schemeren, dus de stad bezoeken zal voor morgen zijn. Er volgen nog foto's, van Ponferrada. Beloofd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten