donderdag 3 oktober 2013

DAG 02 RONCEVALLES/ORREAGA -> ZUBIRI

Etappe: Roncevalles / Orreaga -> Zubiri 
Periode: 30 september 2013 
Afstand: 21,80 km ( totaal: 46,70 km )
Moeilijkheidsgraad: Zwaar
Regio: Navarra
Weer: 23 graden, zon
I-pod: /
 Vandaag worden de bossen van Navarra aan ons voorgesteld. Om 06:00 uur gewekt in het klooster van Roncevalles, met gregoriaanse gezangen. Het heeft denk ik wel geteld 3 minuten geduurd, voor een Duitse uit haar bed is geprongen en de stekker van de cd-speler uit de muur heeft getrokken. Nu toch iedereen wakker is, en blijkbaar met tegenzin, wordt alles ingepakt en wordt er vertrokken. Veel pelgrims blijven ontbijten in de keuken van het klooster zelf, maar wij zetten aan.Het is nog donker buiten, dus worden de lampen op het hoofd gezet. We lopen in het donker tot kwart voor acht, om vervolgens bij schemer de eerste stopplaats Auritz aan te doen. Daar heeft een Spanjaard het goed begrepen. Hij opend zijn supermercado om 07:00 's morgends om de eerste pelgrims ten dienste te zijn. In het eerste daglicht zetten we de tocht verder en zwelt de stroom pelgrims aan vanuit Auritz.


Vanuit Auritz wordt er verder geklommen naar Espinal, om vervolgen Alto de Erro aan te doen. De volgende uren zullen we niets anders te zien krijgen dan dichtbapakte bossen en met stenen bezaaide wandelpaden.

Zodra de Alto de Erro is overwonnen, het hoogste punt van de dag, krijgen we een geheel ander Navarra te zien. De bossen ruimen plaats voor meer zanderige gronden en de temperatuur begint stilaan de hoogte te nemen. Al hoe wel het dalen is tot Zubiri, is het doorbijten geblazen, aangezien de bomen zich verder uit elkaar beginnen te begeven, en zo onze natuurlijke schutting tegen de brandende zon wegvalt.


In Zubiri aangekomen, wordt alles gedropt, maar dan ook letterlijk gedropt om vervolgens onze schoenen zo ver mogelijk te keilen, en verfrissing te zoeken voor de voeten in de rivier.

Als de avond valt, wordt de menu de pelegrinos genomen in een restaurant op het einde van het dorp. Er is plaats voor 250 man. Ons inclusief zitten er 9. Postre, cafe en huiswaarts, waar de Koreaanse vrouwen ondertussen de albergue binnenste buiten hebven gedraaid om al hun elektrische toestellen aan te sluiten op elk voor de handen zijnde stopcontact. Zelf tot in onze kamer. Even de stekkers uit trekken, licht uit en slapen. Morgen tot Pamplona. Blijkt dat de voorwijken doorkruisen alles behalve is. Op  hoop van zegen....
Geen opmerkingen:

Een reactie posten