maandag 30 september 2013

DAG 01 SAINT-JEAN-PIED-DE-PORT - RONCEVALLES

Etappe: Saint-Jean-Pied-de-Port (Fr) -> Roncevalles / Orreaga
Periode: 29 september 2013
Afstand: 24,90 km
Moeilijkheidsgraad: Zwaar
Regio: Franse Pyreneeën -> Navarra
Weer: 23 graden, bewolkt
I-pod: /

Gisteren was het dan eindelijk zover. Aankomst in Saint-Jean om te starten met de camino. Het was een reis om op adem te komen. Om 6:00 opgestaan om richting Charleroi te vertrekken en daar het vliegtuig te nemen naar Biaritz (het jachtige stuk van de reis). In Biaritz aangekomen, een uurtje wachten op de bus naar Bayonne, om daar de trein te nemen naar Saint-Jean-Pied-de-Port. Dat was even gas terug nemen. Als het tegen een snelheid van meer dan 30km/u ging, zou het veel geweest zijn. Een rustig tempo door de bergen en het begin van de Pyreneeën, om een voorsmaakje te krijgen van wat ons te wachten staa de komende dagen.
Aangekomen in Saint-Jean, stroomt een internationale horde wandelaars, gepakt en gezakt, allemaal richting hetzelfde punt, het Accueil des Pèlerins.

Eens ingeschreven in de statistieken en het ontvangen van de 'Credencial del Peregrino', is het tijd om om onze albergue te gaan opzoeken in de Rue de la Citadelle, een klein stukje te eten en om 20:45 ons bed op te zoeken, om straks te starten aan onze tocht naar Compostela.

06:00, uit de veren, om te starten. Laatste keer de rugzak nakijken, het ontbijt achter de kiezen en om zeven uur dalen we de krakende houten trap af, richting het portaal van onze hostal. Met we bedoel ik, Juan (uit Brazilië), die mij gevraagd heeft om het eerste stuk samen aan te vatten, aangezien het nog schemerdonker is buiten en het vervolgens beter is om uit veiligheid, dit stuk samen te lopen.

De gids had ons reeds gewaarschuwd dat het een zware tocht zou worden, maar naar mate de zon te voorschijn komt, wordt duidelijk welke katjes te geselen zijn vandaag.
De tocht neemt ons 1200 meter hoger dan het startpunt, en met steigingspercentages van 20 procent en meer, is het soms zweten geblazen, maar conditioneel is het goed te doen. vergezeld van soms adembenemende vergezichten, komy de Col de Lepoeder tegen 13:00 in zicht. Van daar uit is het afdalen door de ondoordringbare bossen van Navarra tot Rocevalles. Het vervelende aan roncevalles is, dat je het pas ziet liggen, als je er zo goed als bovenop staat. Tegen 14:45 staan we aan de incheckbalie van het klooster van Roncevalles en ondertussen is onze groep uitgebreid met nog 2 personen. Juan uit spanje en Michael uit duitsland die ook spaanstalig is. De rest van de avond verloopt in het Spaans. Het klooster van Roncevalles werd onlangs gerestaureerd en is zeker de moeite waard. Alles is super modern, proper en al gauw gonst het er van elke denkbare nationaliteit. Voor het avondeten wordt er eerst naar de pelgrimsmis gegaan, waar de pelgrims de zegen krijgen voor een goede reis naar Compostela. Als het avondeten voorbij is trekken zowat alle pelgrims onmiddelijk naar boven om te slapen. Wij doen hetzelfde, aangezien we beslissen om morgen opnieuw om 06:00 te vertrekken, aangzien er onweer en regen wordt verwacht.
Als alles goed gaat, tot morgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten